Ga naar de inhoud

Onze vereniging

Onze vereniging heeft drie jeugd afdelingen zijnde de Dolfijnen (8-11 jaar), de Troep (11-15 jaar) en de Wilde Vaart (15-18 jaar). Per speltak hebben wij stafleden bestaande uit schippers en stuurlieden die de jeugdleden begeleiden, en de Stam (18 jaar en ouder) die zorg dragen voor alle technische zaken. Daarnaast is er de stichting verantwoordelijk voor al het materiaal, verzekeringen, en bovenal financiën.

Ons doel is: Iedereen veilig en zelfstandig van A naar B varen

Om ons doel te bereiken hebben wij 4 speerpunten benoemd:

Veiligheid- veiligheid is het meest belangrijk en alles wat wij doen moet veilig kunnen. Hierover moet iedereen nadenken voordat we iets doen, is het materiaal veilig, kunnen we veilig van A naar B, kennen we de route, moeten we wellicht omvaren, etc.

Onze Leden – om veilig van A naar B te varen is kennis en kunde een vereiste. Opleiding is daarom van belang en wij helpen elkaar te leren en hierbij zijn al onze leden (jeugd, leiding, en stichting) van belang.

Communicatie & Reputatie – voordat we op weg kunnen moeten we communiceren, waar gaan we naartoe, hoe denken we dat te doen, wat gaan we doen, waarom gaan we daar naartoe, etc. Maar ook een gezonde en vrije communivatie is van belang, zowel onderling als naar belanghebbende zoals ouders en omgeving.

Materiaal en Budget – al ons materiaal moet deugdelijk zijn, veilig en werkzaam. Daarnaast moet ons materiaal (vloot, gebouwen, loodsen, gereedschap) ons ook helpen onze doelen te bereiken.

En dit bereiken wij op onze eigen manier, op de St. Franciscus manier vanaf het mooiste plekje van Roermond – onze haven ‘de Rooj Brög’. Wat wij anders doen? Wij geven meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid, meer vertrouwen, wij nemen iets meer risico’s en accepteren dat iedereen wel eens fouten maakt. Maar wij zijn respectvol naar elkaar, onze omgeving, en de natuur en helpen iedereen waar we kunnen!

Dolfijnen (7-11 jaar)

De Dolfijnen maken spelenderwijs kennis met het water, de omgeving, en alles wat zij moeten kunnen en kennen om veilig en zelfstandig van A naar B te kunnen. Om dit aan te tonen kunnen zij verschillende insignes halen.
Maar naast de opleiding leren ze nog veel meer, zoals de kracht van het water door zelf een op waterkracht gedreven raket te bouwen, knopen door het bouwen van een vlot, en natuurlijk mogen zij zo nu en dan varen op de motorboot of alvast eens zeilen met een vlet ter voorbereiding van de Troep.

Troep 11-15 jaar

Bij de Troep zitten de leden in een bak, een groep van 5 tot 7 leden van verschillende leeftijden die elkaar moeten helpen en opleiden. De baksoudsten zijn de bootsman en kwartiermeester en zij hebben de leiding over de bak. De bootsman en kwartiermeester voor ondersteund door hun stuurman; een staflid. In de jaren bij de troep leren de leden roeien, zeilen, schiemanen, op kamp gaan, onderhoud van hun eigen vlet, etc. Aan het einde van de troep hebben de jeugdleden vaak hun CWO2 of CWO3 en daarmee bewijzen zij goed te kunnen zeilen, leiding te kunnen hebben over de bak en de boot, en kunnen zij veilig en zelfstandig van A naar B gaan, over het water, met hun eigen lelievlet.
Bij de Troep worden de leden onderverdeeld in bakken (boten), een groep van 5 tot 7 leden van verschillende leeftijden die elkaar helpen en opleiden. De baksoudsten zijn de bootsman en kwartiermeester en zij hebben de leiding over de bak. De bootsman en kwartiermeester voor ondersteund door hun stuurman; een staflid. In de jaren bij de troep leren de leden roeien, zeilen, schiemannen, op kamp gaan, onderhoud van hun eigen vlet, etc. Aan het einde van de troep hebben de jeugdleden vaak hun CWO2 of CWO3 en daarmee bewijzen zij goed te kunnen zeilen, leiding te kunnen hebben over de bak en de boot, en kunnen zij veilig en zelfstandig van A naar B gaan, over het water, met hun eigen lelievlet.

De Wilde Vaart (15-18 jaar)

De Wilde Vaart (WVA38) is niet de grootste afdeling van waterscouting St. Franciscus, maar heeft wel het mooist varend materiaal ter beschikking. Ze hebben de beschikking tot een mooie vissersschouw met roodbruine zeilen met een 10pk buitenboordmotor in een bun. Prachtig om met een grotere groep leden samen te gaan zeilen. Naast deze schouw zoekt de Wva ook nog steeds vaak het sop op met hun lelievlet.

De Wilde Vaart is een afdeling waarin de opgedane kennis tijdens de Troep verder wordt uitgebreid en in de praktijk wordt gebracht. Men leert op een hoger niveau zeilen maar ook de omgang met een motorboot en buitenboordmotors.

Ook worden de opkomsten van de Wva38 meer door de leden zelf bepaald. De aanwezige staf probeert zich zoveel mogelijk op te stellen als begeleiding. Binnen deze afdeling treft men dan ook een democratisch bestuur aan met takenverdelingen, waarvoor men zich ieder jaar beschikbaar kan stellen. Binnen de Wilde Vaart worden dan ook de teugels een stuk gevierd. De organisatie van bepaalde activiteiten en de reguliere opkomsten wordt dan ook meer in de handen gelegd van de leden. Dit te allen tijden onder toezicht oog van de staf.

Langs deze weg wordt volop gewerkt aan het verantwoordelijkheidsgevoel. Het is dan ook de bedoeling de Wilde Vaart uiteindelijk klaar te stomen voor de Stam of Staf.

Ieder jaar gaat de Wilde Vaart op zomerkamp variërend van 10 tot 14 dagen, vaak in Friesland of Zeeland. Maar er worden ook zomerkampen in het buitenland gehouden zoals in in Tsjechië (’96), Frankrijk (’99), Zwitserland (’01), Denemarken (’04), Italië (’12), Frankrijk (’14) en Duitsland (’16).

De Staf

Iedere week staan er drie stafteams paraat om alles goed te laten verlopen binnen de vereniging. Naast de reguliere opkomsten zijn deze stafleden vaak bezig met het organiseren van speciale activiteiten zoals droppings, verschillende kampen en speciale opkomsten waarbij de drie groepen samen een activiteit hebben.

Ieder stafteam heeft zijn eigen handelswijze en gaat op een didactische wijze aan de slag met de leden. Om ervoor te zorgen dat de opkomsten leuk en vernieuwend blijven wonen de stafleden vaak trainingen bij op het gebied van kamporganisatie, leidinggeven, zeilen, etc.Ook worden deze stafleden betrokken bij het bestuur en de organisatie van de vereniging. Hierdoor worden de wensen en behoeften van de leden door de gehele vereniging gedragen en meegenomen in het bestuursbeleid. Op deze manier zorgen wij voor een sterke en gezonde vereniging!

Deze mensen hebben het voorrecht om zichzelf Staf te mogen noemen. Zonder deze mensen zou Waterscouting St. Franciscus niet kunnen bestaan.

Het Bestuur

Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris, en penningmeester samen met 3 stafleden als afvaardiging van de vereniging en 1 lid als afvaardiging van de ouders. Samen zorgen zij voor de financien en zijn eigenaar van gebouw, vloot en materiaal.