Jubileum site

Waterscouting St. Franciscus is een vereniging dat (voor mij) héél lang geleden begon als een landscouting vereniging. Of beter gezegd toendertijd bekend als: De Padvinderij. En als ik de verhalen moet geloven van mijn vader dan was het ook heel anders. De paden van de padvinder waren in die tijd dan ook heel wat 'smaller en moeilijker' te vinden; in figuurlijk zin uiteraard. Toch wil het niet zeggen dat het niet leuk was.

4

5

In de jaren '50-'60  St. Franciscus in het/een gebouw van het Bisschopplijk College met uitzicht op het Munsterplein, namelijk op de zolder. Jazeker, ik heb het over de plek waar nu de V&D staat. Op een gegeven moment kwam het moment dat St. Franciscus zich tot het zilte water bekeerde. (in alle respect: ik heb het over de groep). Voortaan noemde wij onszelf: Waterscouting St. Franciscus. Ook naderde de periode waarin de benaming in de trend terecht werd opgevat als een -regelrechte - belediging jegens de aangesproken scout-personage en de dingen waar hij/zij voor staat. Met de overgang van het land naar het water, kwam er ook bij dat door omstandingheden het gebouw aan het munsterplein moest verlaten. Van de gemeente Roermond kregen wij een plekje langs de Maas. Daar zitten wij nog steeds.

1

2

Op een oud filmpje van ongeveer twee 'scout-generaties' terug, ik heb het over "Kareltje", is duidelijk het houten bungalow gebouwtje te zien. Het verenigingsgebouw wordt "Aan de Rooij Brök" genoemd, wat weer te maken heeft met de directe omgeving. -deze info wordt later tussengevoegd-.  Dat heeft weer te maken met de Rooij Brök te maken en de Roodververij. Een mooie wetenswaardigheid is dat in de 2e wereldoorlog een Lancaster bommenwerper is neergestort, die toen de stad net kon besparen dankzij de piloot van een rampspoed. In 1998 werd als dank voor de bemanning een nagedachtenis-'ding' onthuld.

Sinds het bestaan van St. Franciscus -zeker alswaterscouting groep- heeft zij samen geleeft met Waterscouting Beatrix. Dit kwam doordat 'Bea' een groep was voor het vrouwlijk geslacht en 'Francis' voor het mannelijk geslacht. Door het 'onvermijdelijk' contact van deze twee groepen zijn er ook enkele huwlijken uit voortgevloeid. Nu draaien de Beatrixgroep en St. Franciscus gemengd programma, alhoewel ten aanzien van het verleden de erfenis enigzins merkbaar is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de slogan voor een werfactie van nieuwe leden "Waterdichte Meisjes Gezocht" werd gedoopt.

3

6

Er zijn nog een aantal filmpje van vroeger te vinden op de filmpjes pagina op deze site.